BureauDrift op Twitter

BureauDrift Realisatie van nationaal natuurnetwerk is in de kern n taak van nationale overheid. Decentralisatie van natuurbelei… https://t.co/Q6XW5MgKsB
7hretweet
BureauDrift Eindelijk weer lekker Atlantisch weer op komst https://t.co/lpbV8zM23x
BureauDrift @RobvSchijndel @Natuurmonument Beide doen, maar laten we vooral wel meer naar Wallonië wijzen, want daar komt al de… https://t.co/73u0aBu7r9
BureauDrift @Natuurmonument Langs met name de Grensmaas zijn plastic aanspoelgordels een bijna jaarlijks terugkerend fenomeen,… https://t.co/nCU8DBIl65
BureauDrift RT @RobvSchijndel: Bewoners en Galloways keken vanochtend hun ogen uit toen de nevengeul bij Visserweert voor de eerste keer vol Maaswater…

Inrichting Ewijkse Plaat

ewijkse-plaat-2005

Recentelijk is de herinrichting van de Ewijkse Plaat van start gegaan. Rijkswaterstaat voert een eerste fase (2 dwarsgeulen) uit, in samenhang met verbreding van de Ewijkbrug.

Filmpje op Youtube van de uitvoeringswerkzaamheden najaar 2010:

Bureau Drift heeft 2005 hetinrichtingplan voor de Ewijkse Plaat bij Beuningen gemaakt. Dit gebeurde in het kader van het project Cyclische Verjonging, voor o.a. RUN, SBB, Ark en RWS. De Ewijkse Plaat werd in 1989 volkomen afgegraven om de doorstroming van de rivier weer voldoende ruimte te gunnen. Sinds die tijd is de Plaat spontaan bebost en opnieuw opgezand. Om die reden moest opnieuw ingegrepen worden.

Door een aantal laterale geulen over de Plaat te graven (op plekken waar de rivier dat nu ook al doet met hoogwater) krijgt het water weer meer ruimte, maar ontstaat ook veel meer landschapsecologische variatie. Bepaalde delen worden verjongd tot dynamische geulen en zandplaten, op andere stukken mag het bestaande bos ouder worden. Door de geulen goed te situeren bestaat de hoop dat ook oeverwalvorming gereactiveerd wordt en lokaal erosie van hoge delen op gang kan komen. Verwacht wordt dat de geulen ongeveer evenveel waterstandsdaling veroorzaken als het afgraven van de hele Plaat.

inrichting-ewijkse-plaat-lat-2-plus-doorsnede-lage-res